Hned po vodě je čaj náš nejoblíbenější a nejčastěji konzumovaný nápoj. Není tedy divu, že je čajová kultura tak moc široká a různá. Je spjata s mnoha tradicemi, a to nejen v Asii, ale všude, po celém světě.
Milovníci čaje si rádi vychutnají nějaké nové druhy, které třeba ještě neznají a neměli možnost je ochutnat. Jedním z nich je čaj Pu Erh. Tento čaj můžete sehnat v čajových sáčcích, ale samozřejmě také můžete získat sypaný čaj. Ten je chuťově lepší. To platí u všech čajů, ale u Pu Erh ještě dvakrát tolik.
Původ Pu Erh čaje leží v Yunnanu, čínské provincie, která leží na hranicích s Vietnamem.
Čaj Pu Erh se připravuje mnoha způsoby. Můžete si připravit čaj ze syrových čajových lístků, vařených anebo vyzrálých lístků. Mladé, syrové lístky chutí připomínají zelený čaj, staré lístky zase čaj černý. U těchto starých lístků se navíc ošetřují listy tak, aby se podpořil proces fermentace. Čaj může zrát roky, nebo i desetiletí. Čím je starší, tím získává tmavší barvu a také hlubší chuť. Ti, kteří milují čaj, vědí, že by se k vyzrálému čaji mělo přistupovat stejně, jako k archivním ročníkům vína.
Pokud nechcete hned napoprvé chutnat surový čaj Pu Erh, prodávají se i ochucené verze, které jsou po světě velmi oblíbené. Oblíbená je například verze s karamelem, jelikož jemný, sladký karamel jde velmi dobře k hluboké chuti tohoto čaje.
Pu Erh má na naše tělo také pozitivní vliv. Podporuje spánek, takže je vhodný pro ty, pro které je těžké usínání. Pokud trpíte vnitřními záněty, i jejich léčení vám může podpořit čaj Pu Erh. Také posilují naše srdce, takže je vhodný pro ty, kteří trpí srdečními onemocněními. Stejně tak je vhodný pro ty, kteří mají vysoký cholesterol. To, že je čas fermentovaný, má pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v naší krvi. Také podporuje náš metabolismus a tím pomáhá při hubnutí.